Monday, November 9, 2009

Den Norske Opera & Ballett

Dit schitterende nieuwe operagebouw werd in 2008 opgeleverd. Het werd voorafgegaan aan een internationale competitie onder architecten, die werd gewonnen door een Noors bureau, Snøhetta.



Koning Harald de vijfde opende op 12 april 2008 en de volgende dag had het gebouw al 30.000 bezoekers gehad.



8,000 ambachtslieden waren betrokken bij het project en ingineurs uit 25 verschillende landen.
Het gebouw beslaat een ruimte van 38,500 vierkante meterm is 207 meter lang en 110 meter breed en ligt 16 meter beneden zeeniveau. Vanuit het gebouw heb je een mooie uitkijk op de stad, nu loopt er nog een autoweg voor het gebouw langs, maar de auto's worden over een tijdje weggeleid door een nieuw gegraven tunnel.



Er zijn drie zalen waarvan dit de hoofdzaal is. Er zijn 1350 stoelen in deze zaal. Het podium is 16 meters breed. De opera heeft 600 vaste medewerkers, waarvan de helft bestaat uit artiesten, dansers and muzikanten.



Het gehele project was begroot op 4.4 biljoen NOK, maar was eerder klaar dan gepland en eindigde 300 miljoen onder het begrote budget.


Het architectenbureau die de opdracht heeft uitgevoerd wilde er een Noorse beleving van maken en heeft daardoor veel hout (eiken) gebruikt. Het is prachtig afgewerkt. Het meeste hout kwam overigens uit Duitsland.

No comments:

Post a Comment